2010. március 11., csütörtök

Kik oktatnak otthon?

Lehet egyfajta tipikus embert magunk elé képzelni, aki otthonoktat. Általában nagycsaládos, gyakran hívő, legalább középfokú, de inkább magasabb végzettségű.
John Holt írt egy könyvet az otthonoktatásról (Teach your own). A könyvről Liv ír a blogján, most tőle idézem:

Az első fejezet arról szól, hogy miért döntenek szülők az otthonoktatás mellett, illetve pár érdekes amerikai statisztikai adat van említve a számokról nagy általánosságban. Ezekkel kezdem. 2002-ből van a legfrissebb adat (The Department of Education Researchers): eszerint az Államokban 1 millió gyerek tanul otthon, ez az iskolaköteles populáció 2%-a. A családok jellemzői: általában teljesen áltagos anyagiakkal rendelkeznek, túlnyomórészt fehér (jahh, ez érdekes kifejezés, de értitek) bőrűek, inkább a vidéken élnek, mint nagyvárosokban, és általában sokgyerekesek. Végzettségüket tekintve inkább a diplomások oktatnak otthon, de Holt megjegyzi itt, hogy rengeteg család oktat otthon sikeresen érettségivel rendelkező szülőkkel is. 
A miértre pedig 5 okot ír a szerző:
  1. Azt gondolják a szülők, hogy a gyereknevelés az ő dolguk teljes egészében, és nem a kormányé;
  2. Szeretnek a gyerekeikkel együtt lenni, megfigyelni teljes egészében a felnövekedésüket, ezt nem szeretnék másra bízni;
  3. Meg akarják óvni őket attól, hogy fizikailag, mentálisan és lelkileg sérüljenek.
  4. Mint család szeretnének több időt együtt tölteni, nem csak a “minőségi időt”, ami mostanában nagyon divatos helyettesítő szófordulat lett a “nincs időm a gyerekemmel lenni”-re;
  5. Ahogy terjed az internet és a távoktatás minősége is javul, úgy válik egyre elfogadottabbá az otthonoktatás is, ezért többen választják.
Emellett még megjelenik 2 dolog a szövegben, ami nincs kiemelve, de szerintem ugyanolyan fontos: az egyik a vallás (sok keresztény és pl. muzulmán választja az otthonoktatást, mert náluk ez egy teljes “életstílust” jelent és sokkal egyszerűbb így továbbadni a gyerekeknek), a másik az, hogy hiába keresnek, nem találnak megfelelő iskolát a környékükön.
Tovább is folytatódik, érdemes elolvasni.Nincsenek megjegyzések: