2010. december 16., csütörtök

És ehhez mit szóltok?

  • 60 órás társadalmi tevékenység - Új elem, hogy az érettségi vizsga megkezdésének feltétele lesz a tanuló által önként választott, 60 órás társadalmi tevékenység. Ezt az érettségire jelentkezés időpontjáig kell elvégezni és ennek be kell kerülnie a középiskolai bizonyítványba is. Az elképzelések szerint a diákok például nyugdíjasotthonokban, szociális intézményekben vagy fogyatékos gyermekek érdekében végezhetnek társadalmi munkát. A később, levelezőn érettségizőknek 26 év fölött már nem kell ilyen társadalmi tevékenységet igazolniuk.
Ezt a pontot én jónak tartom. A mai fiatalok (micsoda ósdi szófordulat :) )többsége egyáltalán nem tudja, mi az a munka. Nem segítenek otthon, pláne nem társadalmi munkában. A 60 óra 4 évre elosztva szerintem igazán csekélység.
Az egyetlen aggályom a kötelezőség miatt van. Ha nem lenne az, ellenben plusz pontot jelentene felvételikor, máris jobban elfogadná a társadalom többsége -mert most szerte a neten nagy ellenállást vált ki ez a pont.
A munka pedig senkinek sem árt meg.

  • Érettségi hat tantárgyból: A javaslat szerint nem öt, hanem hat tantárgyból kellene érettségizni, ami jelentősen növeli a diákok terheit. Az eddigi kötelező magyar, történelem, matematika, idegen nyelv és egy kötelezően választandó tantárgy mellett egy természettudományos tantárgyból (biológia, fizika, kémia, vagy a humán tagozatokon választható természettudomány tantárgy) kellene vizsgát tenni. A módosítást a természettudományos képzés színvonalának és presztizsének esése indokolja: ha érettségizni kell belőle, a diákok komolyabban veszik. A koncepció azt nem vállalta be, hogy valamelyik korábbi tantárgyat kivegye az érettségi tárgyak közül.
Hogy megterhelő-e 6 tárgyból érettségizni, nem tudom. Főiskolán, egyetemen ennél jóval több vizsga van egy félévben. Én inkább azzal nem értek egyet, hogy humán szakon természettudományokból is érettségizni kelljen. Ez amolyan erőszaktevés az ember kompetenciáin, szerintem.

Nincsenek megjegyzések: