2011. október 29., szombat

Családi életre nevelés


A családi munkamegosztástól a szexualitásig
A KDNP-s politikus által említett két témakört kiemelten kezeli az új Nemzeti alaptanterv - tudta meg az [origo] a szintén KDNP-s Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárságtól, amely az új NAT tervezetéből is küldött részleteket.  A tervezet szerint "a családok egy részének működésében bekövetkező zavarok" miatt van szükség az ismeretek "erőteljes jelenlétére a köznevelés minden területén". "A szülőknek egyre kevesebb idejük jut gyermekeikre, ezért társadalmi elvárásként fogalmazódik meg a nevelési-oktatási intézményeknek az erkölcsi normák közvetítésében való fokozott részvétele" - áll a dokumentumban.


Azt hiszem, ez már Abszurdisztán.
Családi életre nevelés az iskolában????? és most ide bármennyi kérdőjel is kevés lenne.
Bennem, mint a társadalom egyik tagjában, egyáltalán nem fogalmazódik meg elvárásként, hogy az iskolában tanítsák családi értékekre, erkölcsi normákra a gyerekeimet.
Egyrészről tananyag csak egyféle lesz, de értékrend számtalan. Mi van, ha a mi családunké egyáltalán nem olyan, mint a NAT szerint elvárt? Persze csak sejtem, hogy haza, Isten, és a család lesz benne a fő vonulat, de ennek interpretálására is sok olyan mód létezik, ami nekem, nekünk nem a megfelelő.

Sajnos ahogyan eljutottunk oda, hogy a család másodlagos a munkahely mellett, most el fogunk jutni oda, hogy a család már az iskola mellett is csak másodrendű szerepet fog kapni? Hogyan várhatunk bensőséges, meghitt szülő-gyerek kapcsolatot, ha a gyerekünknek élete nagy részét az intézményben kell tölteni (8-16ig, és akkor még az utazási időt nem számoltam), az iskola mondja meg, miben illik hinnie, milyenné kellene válnia, és nyilván, hogy a gyereknek idomulnia kell majd ehhez, hiszen az iskolában nagyon nem tűrik az eltérő gondolkodást...

Kik fogják tanítani ezeket a tárgyakat? Lesznek szakirányú képzések, választható szakirányok háztartástan, honvédelem, etika stb. tárgyakban, általános iskolai tanítóknak, tanároknak? Vagy kötelező továbbképzések, amik majd jó sokba kerülnek az iskoláknak? Miért kéne belenyugodnom, hogy esetleg olyan valaki tanítja ,,jó erkölcsre, családi értékekre" a gyerekeimet, akit emberileg nem tartok szimpatikusnak, az értékrendjét pedig egyenesen visszautasítom?

Egyáltalán nem teszik, hogy a szülők kezéből ilyen mértékben ki akarják venni a gyerekük nevelését. Nyilván van, akinek ez kényelmes, örül is neki, de nem hiszem, hogy ez lenne a többség.
A szülő én vagyok. A legkompetensebb személy a gyerekem életében, bármennyire is lebecsül Hoffmann Rózsa.

Mondjátok, hogyan lehetne megakadályozni, hogy ez az agyrém bekövetkezzen?

Nincsenek megjegyzések: