2012. január 17., kedd

Alapszak választása

Felvételi beadása előtt állóknak tanácsolom: nagyon-nagyon gondolják meg, milyen alapszakot választanak.
Akarnak-e vele továbbmenni MA-ra, és ha igen, milyenre.
Ne járjanak úgy, mint én (és persze a csoporttársaim). Itt állunk andragógia BA végzettséggel, ami egyenes bemenetként csak andragógia MA szakra jó, vagy pedagógiatanári MA-ra, de arra sem mindegyik ilyen szakot oktató intézményben (pl. pont az anyaintézetben nem).
Nem lenne semmi gond, ha nem olyan gazdasági helyzet volna, mint amilyen van, és szükség lenne felnőttoktatással foglalkozó szakemberekre, oktatásszervezőkre, művelődésszervezőkre. Az élethosszig tartó tanulásról annyit hallani, tudás alapú társadalom, miért nem kellenek a szakemberek?

Még egy jótanács a felvételizőknek: ha lehetőségük van rá, nyelvvizsgázzanak le addig, amíg frissek a középiskolai nyelvórák emlékei.

2 megjegyzés:

Blithe írta...

Hát, igen, a nyelvvizsgát középiskolában a legegyszerűbb megcsinálni. Nekem is van pár csoporttársam, akik most szenvednek vele, és szegényeknek nagyon nem akar menni, plusz a félévenkénti vizsgaidőszaki stressz sem épp előnyös, ha valaki nyelvvizsgázni szeretne.

Nem akarok okoskodni, de hogy írtad hogy andragógiát végeztél, egyik szaktársam is elvégezte, most csinálja a második szakát, és azt mondta azért, mert sehol nem tudott elhelyezkedni, mert vagy nem volt hely vagy nem volt rá pénz hogy egy szakembert felvegyenek (ráadásul mesélte, hogy az X EJF-n végzett szaktársa közül 1 ember tudott andragógusként elhelyezkedni). Ez szerintem a legnagyobb probléma - "kellenek" és "szükségesek", még sincs rá az intézményeknek (néha az önkormányzatoknak se) pénzük, hogy ilyesmire "költsenek".

Zsuzsi írta...

Szia, nem veszem okoskodásnak, örülök, hogy írsz :) sajnos nagyon is reális, hogy az egész évfolyamon csak az tud ezzel a végzettséggel elhelyezkedni, akinek eleve van állása, és a munkahelye kérte a szak elvégzését :( szörnyen elkeserítő. Senkinek nincs pénze semmire, önkormányzatnak különösképpen nincs.