2012. február 4., szombat

Nyelvvizsga nélkül nem adnak diplomát

Lezajlott a febr. 2.-i rektori konferencia, okosabbak sajnos nem lettünk. Féltik a diploma értékét a rektorok, mindenképp akkreditált nyelvvizsgához kötik a diploma kiadását.

Végleges döntés ugyan nem született a Magyar Rektori Konferencia (MRK) legutóbbi ülésén, abban egyetértettek a felsőoktatási intézmények képviselői, hogy akkreditált nyelvvizsga hiányában nem adható ki diploma – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.

Az MNO beszámolt róla, hogy a Magyar Rektori Konferencia megvizsgálja a felsőoktatási intézmények belső nyelvvizsgáztatása és az ahhoz kapcsolódó képzési rendszer egységesítésének lehetőségét. „Államilag elismert nyelvvizsga nélkül jelentősen csökkenne a diploma mind hazai, mind nemzetközi értéke, ezért a konferencia úgy döntött, ebben a kérdésben nem engedhetünk” – mondta Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A felsőoktatási intézmények létrehoznának egy olyan, új hallgatói jogviszonyt, amellyel az egyetemen lévő idegen nyelvi kurzusokon az érintettek részt vehetnek, természetesen önköltséges alapon. „A diákok nyolcvan százalékának nincsen elég pénze nyelvtanfolyamra, ezért az is felmerült, hogy a minisztériummal egyeztetve a diákhitel biztosíthatná az ehhez szükséges forrást” – szögezte le az elnök a Magyar Nemzetnek.

Nincsenek megjegyzések: